Biztonságos vásárlás, korrekt üzleti kapcsolat!       B2B és B2C Partnerportál

Partnerportálunkon szabadon vásárolhat!

Pántolás

Pántszalag:

Kézi PP:

- 6-16 mm szélesség

- vastagság 0,4-0,9mm

- cséve átmérő 200, 280, 406mm

- Lineáris szakítóerő: 54-458 daN

- egyedi szinezés és nyomtatás lehetősége

- mobil munkahelyen történő pántoláshoz, szabálytalan formájú egységrakományok rögzítésére is

Gépi PP: - 5-15,5 mm szélesség, 0,4-0,9 mm vastagság
- automata és félautomata csomagolás és egységes méretű termékek esetén
PET:

- 9-25 mm szélesség
- erősebb mint a PP, nagyobb feszítés, jobb tartás, biztosabb rögzítés,                                           

- acél szalagok kiváltására is alkalmas

Acél: 13-32 mm (nagy tömegű termékeknél)

 Pánthüvely:
Acél és műanyag pántszalaghoz.Pántológép: Segítünk Önnek kiválasztani, hogy munkájuk során mely pántolási eljárás a legmegfelelőbb, és ehhez milyen pántolási technika a leggazdaságosabb. Gazdaságos megoldás a szabályos formájú, magas súlypontú áruknál, de akár kisebb tömegű termékek biztonságos csomagolásához ajánljuk.


Papír élvédő: környezetbarát többrétegű alapanyag, könnyen alakítható
Műanyag élvédő: nem érzékeny a nedvességre

 

Mennyire erős a PET pántolás? Valóban kiválthatja a fém pántszalagot?

Dörzshegesztés valóban elegendő? Ime egy felhasználási példa fémfeldolgozóban:A pántszalag a csomagolásban költség, de akár megtakarítás is lehet

A tudásunkat is adjuk!

Az acél árának emelkedő trendje a nagyvállalatokat átgondolásra késztette például az acél pántszalagok használatával kapcsolatban. Nem kellett sok idő és belátták, hogy ki lehet váltani ezt a csomagolóanyagot is és hamar átálltak a műanyag pántszalagok használatára. Csupán ezzel az egy döntéssel akár 70-80%-os megtakarítást értek el ezen a költségsoron! A pántolás egyéb költségei, például a pántolásra fordított munkaidő, stb. még nem is került beszámításra!

Ön szeretne megtakarítani? Segíthetünk?

A pántolás alapvető igénye már az anyagok, termékek összekapcsolásánál elindul. Például csövek, fűrészáru vagy dobozok, alkatrészek egységbe foglalása. Ezzel csupán azt érjük el, hogy az adott mennyiség, képzett egység valóban egységet alkot. Az egységeket azonban legtöbb esetben a telephelyen belül vagy kívül  a mozgatáshoz, szállításhoz már nagyobb szabványos egységekbe pántoljuk, így például egy- vagy többutas raklapokon képzünk szállítási egységeket. Itt megint praktikus lépés a pántolás, a pántszalaggal nemcsak egymáshoz, de a raklaphoz is rögzítjük az egységet. Egyes esetekben, akár magához a szállító járműhöz is rögzíthetünk pántolással! Például mezőgazdasági termékek, bálák pótkocsi alvázhoz rögzítése.

A pántolás, mint rögzítési mód már évezredek óta létezik. Tulajdonképpen az eszközhasználó ősember is összekötözte az elejtett állat lábait, vagy felkötötte a hátára, de tulajdonképpen a nyereg rögzítése is pántolás volt, ahogy a hajókon is kötelekkel, hálókkal rögzítették a rakományt.

A növényi liánokon és a növényi részekből készült köteleken túl, az egyik legrégebbi pánt az acél pántszalag, mely a legerősebb és legmagasabb szakító szilárdságú mind a mai napig. Különböző minőségben és paraméterekkel kapható és elsősorban olyan üzemekben használatos, ahol a nagy szakító szilárdság mellett, minimális nyúlás fontos, függetlenül a meleg vagy hideg körülményektől és a pántolandó termék széleitől, élességétől. Az acél pántszalag felszíne akár festékek, akár bevonatok által kaphat még kedvezőbb tulajdonságokat. A használata nagy körültekintést igényel!  Egyrészt a megbontott tekercsből könnyen, rugó szerűen kipattanhat a szalag és ezzel kárt, akár komoly fizikai sérülést is okozhat a tekercstől távolabb állóknál is. A megfeszítése és rögzítése szintén eszköz igényes és egyáltalán nem veszélytelen. A hibás pántolás vagy a köteg bontása pedig újabb balesetveszély forrásai lesznek!

Előnyei:  nagy szilárdság és minimális nyúlás

Hátrányai: drága, éles perem, költséges újrahasznosítás, balesetveszélyes

Alkalmazás eszközei: kézi pántológép, levegős vagy elektromos pántológép

Az egyik legolcsóbb és leggazdaságosabb anyag a polipropilén pánt. Szakítószilárdsága miatt inkább közepes és könnyű rakatok esetén használják, mely nagyon széleskörű alkalmazást tesz lehetővé. Különböző szélességben, vastagságban, eltérő színekkel is találkozunk vele. A megfeszítést hatására egy kicsit megnyúlik, így veszít a feszességéből. Sokan nem tudják, de a megfeszítést követően 60 perc elteltével a feszítettségi stressz 50%-át is elveszti. Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy a feszítés után a pánt megpendíthető, egy óra leteltével azonban ez a pengési hang már mélyebb és tompábbá válik. Ez mutatja, hogy a pánt feszes marad, de picit engedett a kezdeti feszítő erőből. A környezeti hőmérséklettől függően a melegebb jobban csökkenti a feszességet. Ettől még nincs gond a rakománnyal! A PP szalagok egyébként alkalmasak lennének nyomtatásra, jelölésre is.

Előnyei: a legolcsóbb és költséghatékony, könnyű alkalmazás, egyszerű újrahasznosítás

Hátrányai: alacsony a fenntartható feszítési erő, hőmérsékletre érzékeny

Alkalmazás eszközei: kézi pántológép, feszítőgép, hegesztőgép, fél-automata és automata gépekben is alkalmazható, levegős, mechanikus és elektromos is lehet

Az acél tulajdonságait közelíti és a polipropilén előnyeit ötvözi a poliészter pánt.  A legmerevebb és legerősebb a műanyagok között és valóban alternatívája az acél pántolásnak. A megfeszítést követően kiválóan tartja a feszességét, jól bírja a terhelést és hosszú ideig meg is tartja a feszültséget.

Ezek a tulajdonságok azok, mely alapján a nagy feszítést igénylő és feszességet mindvégig tartó pántolási igényre is alkalmassá válik. Mind kézi, mind gépi pántolásban is könnyen bevezethető. Ára viszont sokkal versenyképesebb az acélnál, biztonságosabb, könnyebb kezelhetőségű és egyszerűen újrahasznosítható. Kell ennél több?

Előnyei: legmerevebb, megtartja a feszültséget, jó ellenálló képesség, könnyű újrahasznosítás

Hátrányai: drágább a polipropilénnél

Alkalmazás eszközei: kézi, gépi, mechanikus, elektromos, levegős, fél- és automata gépek

Könnyű, középnehéz rakomány -> PP

Nehéz rakomány - > PET

Nagy távolságra szállítás -> PET

Törékeny, összeroppanhat, karcolható - PP

Munkakörülmények miatt munkavédelmi cipő, nadrág, fej és kézvédő is van -> acél

Árérzékenység -> PET -> PP

 

Pántolási időigény:

magas                  közepes                              alacsony

acél                       PP, PET kézi                       PET akkumulátoros dörzshegesztő

Milyen pántoló csatot válasszon?

 

A kérdés abszolút helytálló, de általános válasz mégsem adható rá. A pántoló csat, vagy pántszalag kiválasztása ugyanis teljes mértékben attól függ, hogy pontosan mit, mekkora méretű, súlyú terméket kíván rögzíteni. A stabilizálás módja, mértéke sem lényegtelen, tehát az egyenlet több tényezős. Ha mindegyik elem a helyére kerül, akkor természetesen szűkül a kör, és végül kiderül, hogy melyik alternatíva az, mely az ön igényeire lett szabva.

A pántoló csatok világában fém, és műanyag variánsok állnak a rendelkezésére. Nyilván mindegyiknek megvannak az előnyei, strapabírás szempontjából előbbi többet tud. Ha, azonban nem lényeges a nagy szakító szilárdság, akkor az utóbbi verzió is tökéletesen megfelelő. A pántszalagok között találhat acél, vagy épp szövet alapanyagút. A választás ebben az esetben is az elvárások, feltételek alapos végig gondolása után történhet meg. A siker csak akkor garantálható, hogyha minden egyes részlet kellő átbeszélés, tervezés után a helyére kerül.

A pántoló csatokat alkalmazhatja egységes méretű termékek rögzítéséhez, de akár pántoló gép közreműködésével a nagyobb kihívást jelentő elemeket is könnyedén stabilizálhatja. A pántszalag felhasználása, azonban nem csak a csomagolástechnikára korlátozódik. A túrázók tudják, hogy a rögzítés mennyire lényeges feladat, s hogy egy strapabíró kiegészítő igazi kincs lehet az erdőt járók, vagy épp hegyeket mászó vállalkozók számára. Az irodatechnika sem nélkülözheti a megbízható stabilizálás kellékeit, hiszen a temérdek, olykor átláthatatlan mennyiségű irat rögzítése, tárolása, és egyáltalán kezelése határozottan nagy kihívást jelent, azonban megfelelő eszközökkel problémamentesen kivitelezhető.

Kérdése van?
Hívjon vagy írjon most!

+36 30 624 8833

info@cadmas.hu

 

Egyes termékek a tömegük vagy méretük miatt kizárhatnak szállítási módokat.

Egyes bejelentkezett vállalati partnereink nettó árakat látnak, de áraink típusát minden esetben kijelezzük.