Biztonságos vásárlás, korrekt üzleti kapcsolat!       B2B és B2C Partnerportál

use the Google Translate in the upper left corner, verwenden Sie den Google Übersetzer in der oberen linken Ecke, utilisez le Google Translate dans le coin supérieur gauche, usa el Google Translate en la esquina superior izquierda, usa il Google Translate nell'angolo in alto a sinistra, 使用左上角的谷歌翻译, 왼쪽 상단 모서리에서 Google 번역 사용

Partnerportálunkon szabadon vásárolhat!

Szakmai oldal

Eszed vagy nem eszed?

2015.12.08 13:39

Biztos ettél már girost, hamburgert, hotdogot utcán és milyen jó esett. De biztosan kértél már elvitelre is, hogy később edd vagy másnak add. Tudod mibe volt csomagolva?

Persze! Fóliába! Ez most miért kérdés?!

Ó persze! De milyenbe? Nyilván nem tudod. Ebben most segítek, mert a gazdaságosság vagy tudatlanság ebben is a te egészségedre megy és még észre sem veszed, ha nem olvasod ezt a cikket!

Szóval kezdjük a jó öreg "folpack" fóliánál. Azon mindíg lehet vitatkozni, hogy alufóliába, papírba, fóliába, habtálcába, stb. legyen csomagolva az élelmiszer. (Függ, hogy melyik lobby erősebb, melyik megtámogatott cikkíró, társadalmi szervezet emel szót a másik ellen.) Gondolkodhatunk abban is, hogy miben, meddig tarthatjuk, mi mivel reagál, miben és meddig melegíthetjük, de a csomagolásra használt anyagoknál nem is feltételezzük, hogy valaki ezen is spórol és nem az anyag mennyiségével!

Ajaj! Szóval fólia és fólia, mint ég és föld? Igen!

Az élelmiszer csomagolásra használt fólia jellemzően erre szakosodott üzemekben készül, más higiéniai körülmények közt készítik, csomagolják, tárolják. Az alapanyag mindíg "primér" azaz, nem tartalmazhat újrahasznosított, visszadarált anyagot. Nem lehet benne például szinező vagy egyéb adalékanyag és nem kerülhet bele ragasztóanyag sem. Készül 30-40 cm szélességű és 10-50 méteres hosszúságú konyhai kivitelben és akár 1000-2100 métert is tartalmazó nagykonyhai tekercsekben is. Jellemzőjük, hogy nem ragadnak, kivéve nyújtott állapotban egymásra húzva. Vastagságuk kb. 8 mikronnál kezdődik és felhasználását tekintve nem csoda, hogy frissentartó fóliának is nevezik.

Az ipari csomagolásra - jellemzően raklapos áruk összetartására és megvédésére - készült "kézi" sztreccs fólia teljesen más célból, így máshogy készül. Gyártják például 50 cm széles 100-300 méteres "kézi" tekercsekben - mert ez még kézben tartható -, de jóval vastagabb akár 15-17-20-23 mikron vastagságú. Ráadásul sokszor a tekercsen látható, hogy szinezett vagy kifejezetten nem tiszta, valamint akár ragacsos tapintású is lehet. Ez más előállítású, más körülmények közt más anyagok kerülnek bele, például a visszadarált granulátum, azaz műanyag hulladék is. Így élelmiszerrel való közvetlen érintkezése kifejezetten tilos. Hogy mi kerülhet az élelmiszerre róla? Belőle? Méreganyag? Kórokozó? Ezt egy kémikus, higiénikus szakorvos vagy biológus jó eséllyel elmondhatja neked, ha megkérdezed.snapcrab_noname_2015-12-8_13-21-8_no-00.png

Ha a vásárlás során látod a csomagolásra használt fólia tekercset, akkor ránézésre segít ha szinesnek látod, sokkal szélesebb mint az indokolt lenne (50cm) és legalább felnőtt kisujj vagy szélesebb a fólia közepén látható papírduda vastagsága. Ez kézi tekercsek esetén az ipari fóliára jellemző, tehát nem élelmiszer csomagolásra való fóliával csomagolják a rendelésedet. Ha hagyod!

A nagykonyhai és gépi tekercseknél sajnos a papírcséve vastagság sem árulkodó, itt a fólia esetleges szinezése, átlátszóságának opálossága, sötét szemcsék jelenléte vagy ragadóssága, vastagsága lehet árulkodó.

Sokszor az éttermi, gyorséttermi dolgozók sem ismerik a különbséget és ami épp olcsóbb vagy "leesett" a közeli üzemből azt megveszik, elhasználják.

Kérdése van?
Hívjon vagy írjon most!

+36 30 624 8833

info@cadmas.hu

 

Egyes termékek a tömegük vagy méretük miatt kizárhatnak szállítási módokat.

Egyes bejelentkezett vállalati partnereink nettó árakat látnak, de áraink típusát minden esetben kijelezzük.