Biztonságos vásárlás, korrekt üzleti kapcsolat!       B2B és B2C Partnerportál

Partnerportálunkon szabadon vásárolhat!

Kiterjesztett gyártói felelősség EPR

A kiterjesztett gyártói felelősségben sokakat megtéveszt a gyártó szó és legyintve tovább lépnek rajta. - Mi nem gyártunk semmit, nem vagyunk gyártók. -, de ez sajnos nem igaz. 

"A kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetésére a csomagolószerből csomagolást létrehozó, csomagolást végző a kötelezett (a 80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet... "

Drágul-e a csomagolóanyag beszerzése?

- A beszerzés során a csomagolóanyag termék ára akár olcsóbb is lehet, hisz legtöbb csomagolóanyagnál a Termékdíj 0 Ft lesz, az EPR pedig csak a külső csomagolás (esetenként belső papír cséve, doboz) után fizeti meg az Eladója. Jelen esetben a Cadmas Kft. Tehát a csomagolóanyag, mint áru után nem kerül megfizetésre! Miért? Mert az mindíg a csomagolóanyagból csomagolást gyártó kötelezettsége.

Akkor mi drágul?

- A felhasználás mindenképpen. A beszerzett csomagolóanyag beszerzése vagy felhasználása után kell a felhasználónak (aki csomagol vele) a csomagolóanyag rész EPR díját megfizetni. Ez újabb nyilvántartási kötelezettséget hozott a cégek életébe és itt már jelentőssé válik az EPR díj is. A szállításhoz, átadáshoz (pl. raklapos kiszállítás, postacsomag, gyűjtőcsomag) használt csomagolóanyagok után a tömegük alapján kell megfizetni a díjat. Ez akár a cég egyik telephelyéről a másikra szállításhoz használt csomagolásra is igaz! Nincs mentesülés, nincs csökkentés, hogy nem hagyjuk ott, lebontjuk és visszavesszük, stb. 

Nekem mit kell tennem?

- Nos alap esetben, ha megvette valaki a csomagolóanyagokat, az önmagában semmilyen további kötelezettséget nem eredményez. A kötelezettség keletkezése a csomagolóanyag csomagolásként történő felhasználásával valósul meg. Aki dobozt, fóliát, ragasztószalagot, stb.-t használ fel, az a felhasznált mennyiség (tömeg) alapján fizetésre kötelezett. Szerencsére már lehetővé tették, hogy beszerzési oldalon legyen megfizetve, így ez esetben viszont a megvásárlással válik bevallásra kötelezetté. Utóbbi azért is előnyös, mert nem egyesével kell a csomagolási oldalon - számlánként - nyilvántartani a felhasználást. Hátránya viszont az, hoyg a készletre vett anyagok után fizetjük meg, függetlenül attól hogy mikor lesz felhasználva. Így viszont készletnyilvántartás is kell hozzá.

Egy csomagot mennyivel drágít?

- Vélhetően minél kisebb és több csomagunk van, annál több a felhasznált anyag és fizetendő díj is. Míg egy raklapot akár 120 gramm sztreccs fóliával és egy 7-8 kg-os egyutas fa raklappal csomagolunk, addig a kisebb termékek dobozba kerülnek, térkitöltő kerül bele és fólia, ragasztószalag kerül még rá. Kisebb kiszerelés exponenciálisan növelheti a csomagolóanyag felhasználást.

Számoljunk?

- Egy raklap - bruttó 3kg (2,65kg fólia, 0,3kg papír cséve) sztreccs fólia (216 tek/raklap, azaz 648 kg) - beszerzési ára és ennek szállítási költsége után az egész készletre vételével vagy felhasználásával további (572,4 kg * 219 Ft/kg) 125.356 Ft nettó EPR díjat húz a vállalkozásra. Így egy tekercs 3 kg-os sztreccs fólia 580 Ft-al "drágul" számodra, amit neked kell bevallani és negyedévente megfizetni. Aztán vagy tovább hárítod a Vevődidre vagy az árrésed terhére elviseled.

A termék gyártója/importőre is fizetett EPR díjat már, de ők a raklap (1db), a papír karton dobozok (36db), a papír csévék (216db) és külső sztreccs fóliázás (kb. 180 gramm) után fizették meg a díjat. Tehát az áru sztreccsfólia (2,65kgx216db) után nem fizette, nem fizethette meg.

Mi lesz a lebontott, újra felhasznált dobozokkal?

- A törvényalkotó elsőre nem írt erről. Mára tisztázódott, hogy az importőr és a gyártó megfizette a csomagolása díját, így a lebontott dobozok után - hiába csomagolásra kerül újra használatra - , nem kell újra díjat fizetni. Azt már megfizették, így nincs két vagy többszörös díjfizetés. Ez esetben legfeljebb a lezárásra használt ragasztószalag, pántszalag és postacimke lesz elszámolandó.

   

Kérdése van?
Hívjon vagy írjon most!

+36 30 624 8833

info@cadmas.hu

 

Egyes termékek a tömegük vagy méretük miatt kizárhatnak szállítási módokat.

Egyes bejelentkezett vállalati partnereink nettó árakat látnak, de áraink típusát minden esetben kijelezzük.