Biztonságos vásárlás, korrekt üzleti kapcsolat!       B2B és B2C Partnerportál

Partnerportálunkon szabadon vásárolhat!

Szakmai oldal

Bioszatyor gyerünk a komposztba

2019.10.10 11:10
Bioszatyor gyerünk a komposztba

Dúl a harc a műanyag tasakokkal szeben! Máglyára vele minden országban!

Ahhoz, hogy érzelmek helyett érdemben is gondolkodhassunk, ismerkedjünk meg a korábbi és az új termék erényeivel.

    

 

Ugye a fólia vékony mégis erős, így korábban a sokkal vastagabb és sajnos kevésbé higiénikus papírtasakokat váltotta ki. A fejlődés és az igény

pedig hatványozottan nőtt (most is nő). Így rengeteg fa menekült meg a kivágástól (vagy nem, megy bioerőművekbe...) és jóval kisebb energia mérlegű fóliagyártás kevesebb CO2 kibocsátást eredményezett évtizedek alatt. Bár mindkét anyag újrahasznosítható, mégis a műanyag - talán a papíripari lobbi keze is benne van - lett most az ördögtől való. Lett úgy, hogy a ruhánk, autónk, bútoraink hajóink, festékeink, akkumulátoraink, eszközeink és minden egyre nagyobb arányban műanyagból!!! készül.

Nos elfelejtve vagy elterelve a figyelmet, a népharag a műanyag fólia és (egyszer használatos késztermék) ellen fordult. Kérem szépen! Egy műanyag sem dobja ki magát az út szélén! Egy sem veti magát a tengerbe! Az óceánokba sem Tőled származik a szemét, hanem a szervezett, korrupt, de nem is merem folytatni.... szemétszállító hajórakományokból. Fizess nekem és én elszállítom. Te tiszta vagy mert kifizetted, én meg megoldom jó pénzért és mindenki jól járt. Hát nem mindenki! Mindenki döntse el - ha már utánaolvasott - hogy ez így rendben lévő-e.

Nos az új, az alternatíva erényei - azontúl hogy 9 kg kukoricából lesz 1 kg bioműanyag -, hogy lebomlik. Két típussal fogunk találkozni. Az egyik a "home" változat. Ennek lebomlása hónapok, hetek alatt megtörténhet és minimum 25Celsius fok, pára, és UV segítségével. Ez ugye azt eredményezi, hogy már a legyártás után nem lesz sokáig tárolható és használható. (Emiatt lesz kötelezően rányomtatva a gyártási dátum.) Mi lesz vele 30 és 40 fokban? Fog-e "bedögleni" raktárkészlet?  Biztosan! De lebomlik és a "home" változat komposztálható! Hurrá! Mivel lehet gond? Hogy ezt a szatyrot például nem szabad a műanyag szelektív gyűjtőbe tenni, hanem a rendes kommunális kukába kell.  Vajon hányan fogják a helyes kukába dobni? Vajon mennyi megy majd teljesen veszendőbe? Sebaj, tanuljunk, tanítsuk egymást!

A másik új típus az "industrial" (ipari) változat. Ez is lebomlik, csak magasabb hőmérséklet (kb. 60Cfok) és víz, valamint célgép kell hozzá. Tehát magától NEM fog eltűnni, vissza kell gyűjteni.

Na, pont ez a visszagyűjtés nem történik meg ma sem az "elavult" polietilén alapú műanyagokkal, ezért nem hasznosul újra a megfelelő mértékben. Vajon az új anyaggal jobban csináljuk majd? Jobban tesznek érte a hatóságok?  Több kerül visszagyűjtésre? A home legalább eltűnik a szem elől a természetben így nem lesz látható, de az industrial marad.

Szóval a fürdővíz és a gyerek esete is eszembe jut, amikor a fejlődésre csiliárdokat költünk, holott a már erre beszedett milliárdokból a mostani anyagot is újra lehetne hasznosítani...

Szegény kukoricából már főztünk alkoholt a járművek üzemeltetésére (E85), de Magyarországon már el is felejtettük hogy létezett. Sokba került az biztos!  Aztán a kukorica helyett csináltunk állami támogatással energia ültetvényeket az erőművek fűtésére, de valahogy ez is lecsengett. (most napelemekkel fedjük a jó magyar fekete földet, szintén támogatással).

A bio termék ára a kukorica árával (az emiatt növekvő kereslet miatt felfelé) fog változni és kb. 10x annyiba fog kerülni a fogyasztóknak. Ahogy szaporodnak a gyárak, megint az élelmiszer termelés, takarmányozás fog drágulni, és megint elindul köztük a veresengés, hogy ki fizet többet. És drágul a sertéshús, tej, tojás.... Te biztosan többet és többet fogsz fizetni, mindenért!

Kérdése van?
Hívjon vagy írjon most!

+36 30 624 8833

info@cadmas.hu

 

Egyes termékek a tömegük vagy méretük miatt kizárhatnak szállítási módokat.

Egyes bejelentkezett vállalati partnereink nettó árakat látnak, de áraink típusát minden esetben kijelezzük.